• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100054398894684&mibextid=ibOpuV
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905425022424
  • https://twitter.com/
  • https://www.instagram.com/munzur_iksiri
         

KalpDamar

Temiz kalp damarları  sağlıklı vücudun anahtarıdır. Damar içinde kan engelsiz yol alırsa, sağlıklıyız demektir.
Kalp Hastalıkları ve Damar Tıkanıklıkları Nedir?


 Kan damarı
Kan damarları dolaşım sisteminin organlarındandır. Görevi kanı vücudun farklı bölümlerine taşımak olan kan damarlarının farklı türleri vardır. Temel kan damarı tipleri atardamarlar (arter) ve toplardamarlardır (ven). Atardamarlar kanı kalpten alıp vücudun farklı bölümlerine taşırken, toplardamarlar vücudun farklı bölümlerinden kanı kalbe taşırlar. Bununla birlikte iki istisna mevcuttur: pulmoner arter kirli kan, pulmoner ven ise temiz kan taşır. Vücuttaki en büyük damar kanın kendisi aracılığıyla tüm vücuda doğru pompalandığı aort atardamarıdır. Vücutta bulunan her organın en az bir tane temiz kanı kalpten getiren ve birden fazla kirli kanı kalbe götüren damarı vardır. İnsan vücudundaki damarların toplam uzunluğu 100.000 km kadardır.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"


Erken yaşta damar tıkanıklığı artıyor
Erken yaşta damar tıkanıklığı artıyor
Sigara, stres, şeker hastalığı, obezite ve Hipertansiyonun özellikle erkeklerde büyük risk oluşturuyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 65-70, gelişmiş ülkelerde ise 83-85 yıl olduğunu söyledi.
Gelişmiş ülke vatandaşlarına göre Türk insanının 10-15 yıl daha az yaşadığını ifade eden Gök, bunun birçok etkene bağlı olduğunu bildirdi.
Gök, gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de kalp damar hastalığının 15 yıl daha erken ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
'Kalp damar hastalıkları batı toplumunda 50 ile 60, Türkiye'de ise 30 ile 40 yaşları arasında görülüyor. Türkiye'de yaşayanlar emekli olur olmaz kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele ediyor. Kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıkları akşamdan sabaha gelişen bir durum değil. Temeli çocukluk yıllarında atılıyor. Bunu yaşam tarzı belirliyor. Özellikle gençlik yıllarında aşırı tüketilen fast food yiyecekler, kalp ve damar rahatsızlıkları için büyük risk oluşturuyor.'
DAMARLARI TIKAYAN ETKENLER
Gök, şeker hastalığının da kalp ve damarları olumsuz etkilediğini belirterek, Türkiye'de şeker hastalığının görülme riskinin yüzde 7 civarında olduğunu, birçok kişinin şeker hastası olduğunu bile bilmediğini söyledi.
Bir de gizli diyabetin olduğunu dile getiren Gök, 'Bunun da oranı yüzde 5-6. Yani Türkiye'de her yüz kişiden 12-13'ünde şeker hastalığı görülüyor. Bu kişiler risk altında. Bununla birlikte kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen en büyük etken obezite. kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 32 civarında obezite var' dedi.
Sigaranın da damarları tıkayan önemli bir etken olduğunu vurgulayan Gök, şöyle devam etti:
'Türkiye'de yaşayan 18-20 yaşın üzerindekilerin yüzde 60'ı sigara içiyor. ABD'de doktorlarda sigara içme oranı yüzde 1'in altında iken, bizde bu oran yüzde 35 civarında. Aşırı Tuz tüketimine bağlı ortaya çıkan hipertansiyon da damarları zorluyor. Sigara, stres, şeker hastalığı, obezite ve hipertansiyon özellikle erkeklerde erken yaşta damarların tıkanmasına yol açtığı için kalp krizi riskini artırıyor. 35 yaşındaki bir kişinin aşırı sigara tüketimi ve stres yüzünden damarlarının tıkanması çok üzücü.'
STRESLİ İŞ ORTAMI
Kadınların menopoza kadar bu konuda ciddi bir sorun yaşamadığını belirten Gök, '50 yaşın altında erkeklerde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranı kadınlara göre 8 kat fazla. Bunda erkeklerin stresli iş ortamında bulunmaları da büyük etken. Olaylara, yaşananlara biraz daha esnek ve hoşgörülü yaklaşmak gerekiyor. Stresi ortadan kaldırmak aslında çok da zor değil' dedi.
Bu konuda yöneticilerin biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini vurgulayan Gök, 'Belediyelere de görevler düşüyor. Yürüyüş ve egzersiz için yerlerin yapılması gerekiyor. Yaşam tarzındaki bazı değişikliklerle kalp ve damar hastalığı riski azaltılabilir' diye konuştu.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"



Bacak Damarı Tıkanıklığında Kalbe Dikkat
Bacak Damarı Tıkanıklığında Kalbe Dikkat
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, vücuttaki atardamarların dağılımının bir ağacın dalları gibi birbirleriyle ilişkide olduğunu belirterek, bu dalların herhangi birindeki tıkanmanın kalbin damarlarındaki tıkanmanın işareti olabileceğine dikkati çekti.

Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, bacak ağrısının öneme alınması gerektiğini vurgulayarak, kansızlığa bağlı ağrı, bacakta yara, dinlenince geçen yürümeyle artan baldır ağrılarında hastaların direkt en yakın damar cerrahisi kliniklerine gitmesi gerektiğini kaydetti.

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Akgül: "Vücuttaki atardamarların dağılımı, bir ağacın dalları gibi birbirleriyle ilişkidedir. Bu dalların herhangi birindeki tıkanma kalbin damarlarındaki tıkanmanın da olabileceğinin dolaylı göstergesidir" dedi.

Bu hastaların şikayetlerinin soğukta arttığını ve genellikle sigara içtiklerini aktaran Akgül, bu tür rahatsızlıkların ailede varsa genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini anlattı.

Akgül, açıklamasında şu bilgileri verdi: "Oksijeni bol, temiz kanı taşıyan atardamarların tıkanıklıklarında damar içindeki kanın beslediği alanda beslenme eksikliği oluşur ve özellikle efor yani hareket sırasında artan ağrılar meydana gelir. Baldır ağrıları, ayak ağrıları ve zamanla beslenememeye bağlı istirahat ağrısı ve yaralar görülmeye başlar. Damar sistemi, birbiriyle bağlantılı bir ağdır. Tıkanıklığı başlatan bir uyarı varsa, bunun genellikle damarlarda sertleşme ve kireçlenmeyle oluşur ve tüm sistemin birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sistemin çok ilginç bir koruyucu özelliği vardır. Damar tıkanmasıyla gelen hastalarımızda kalp değerlendirmesini kesinlikle yaparız. Bu hastalarımıza damar ameliyatı öncesi hem bacak damarını gösteren hem de kalp damarlarını gösteren anjiografi uygularız. Hastalarımızın çoğunda kalp damarlarında çok kritik daralmalar gördük ve önce kalp ameliyatlarını yaptık. Bacak damar tıkanmaları için daha sonra tekrar ameliyata aldık. Bacak damar tıkanıklığı olan hastalarımız ağrıları olmasaydı çok daha fazla yürüyebilir, efor yapabilir, böylece altta yatan kalp hastalığına bağlı kalp krizi geçirme olasılığı çok yüksekti. İşte bu nedenle bacak ağrısı hastamızın hareketlerini kısıtlayıp, belki de kalp krizine karşı hastayı korumuştur."

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, bacak ağrısında kalbin de incelenmesinin önemine işaret ederek, doktorlara şu önerilerde bulundu: "Hastamızda ciddi bir böbrek hastalığı yoksa ve başvurduğu klinikte kardiyoloji kliniği aktifse hastalarımıza ve cerrahlarımıza önerim, bu tip hastalarımızda kalpteki damarları da akılda tutmalarıdır. Erkek hastalarımız için aile hikayesi yoksa, 40 yaşının üstü, bayan hastalarımız için de menopoz sonrası bacakta damar tıkanıklığı varsa kalp anjiografisinin de yapılması yararlıdır. Çünkü vücudun atardamar sisteminin bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bacaktaki ağrı düzeltilir ve eğer tespit edilmemiş bir kalp hastalığı kalmışsa hastamız hareketlerini artıracak ki bu da yaklaşan bir kalp krizi demektir.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"



Kalp Hastalıkları ve Damar Tıkanıklıkları Nedir?
Kalp Hastalıkları ve Damar Tıkanıklıkları Nedir?
Dünyadaki insan ölümlerine en fazla sebep olan hastalık olarak literatüre geçen bu rahatsızlık Türkiye’de tüm ölümlerin %35′ini oluşturmaktadır.
Kalp ve Damar Tıkanıklığı Hastalıklarının Başlıcaları:
A. Koroner Kalp Hastalığı
B. Hipertansiyon
C. Kan Pıhtılaşması
D. Periferik Vasküler
Kalp hastalıklarının başlıca nedeni, damar sertliğidir. Yüksek kolesterol, sigara, yüksek tansiyon, genetik sebepler, yanlış beslenme ve çevrenin olumsuz etkisiyle esnek ve pürüzsüz yapıdaki damarlar, zamanla sertleşip tıkanmaktadırlar. Sertleşip hasar gören bölgelerde kolesterol ve farklı maddeler plaklar oluşturmaya ve damarın o bölgesini yavaş yavaş tıkamaya başlar.
Damarlar tamamen tıkandığında da ya da bir kan pıhtısı bu damarı tıkadığında, kalp krizi meydana gelir. Atheros klerozun (damar sertliği) en korkutucu yönü ise sessiz bir hastalık olmasıdır. Bazen hiç bir belirti vermeyen bu rahatsızlık, %85lere kadar daralmaya sebep olsa da bu olay anlaşılamaz.
Erkeklerde daha genç yaşta ve sık olarak rastlanan bu hastalık kadınlarda östrojenin koruyucu etkisiyle daha az ve geç yaşlarda görülmektedir.
Kalp-Damar Hastalıklarındaki Risk Faktörleri
Atheros klerozun oluşumunda tüm uzmanların ortaklaşa kabul ettiği risk faktörleri kalıtsal yatkınlık, fazla yağlı ve kolesterollü diyet, sigara kullanımı, aşırı stres ve hareketsizliktir.
Şunu unutmamalı ki, kalp hastalıklarında birinci etmen beslenme değil, sigaradır.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"



Bacakların Atardamar Tıkanıklığı
Bacakların Atardamar Tıkanıklığı
Bacakların damar hastalığı ayaklara ve bacaklara giden atar damarların daralması veya tıkanması anlamını taşır. En yaygın neden ateroskleroz yani damar sertliği olmakla beraber, Buerger hastalığı ve atar damarların balonlaşıp tıkanmaları (tromboze anevrizmalar) diğer tıkanıklık nedenleridir. Bacakların damar hastalığı gelişimi için başlıca risk faktörleri sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı, kanda kolesterol düzeyinin yüksek olması, yaşlılık ve hareketsiz tembel yaşam sayılabilir. Bunların yanında bacakların damar hastalığı daha sık erkeklerde görülmektedir. Damar hastalığına yaş ilerledikçe daha sık rastlanır.

Bacaklardaki damar hastalığı olan hastaların %50-60 ında ciddi koroner hastalığı ve şahdamar (karotis) hastalığı eşlik eder. Bu sayılan hastalıklar ilerlediklerinde bacak damar hastalığının önüne geçer ve damar hastalarındaki en önemli ölüm nedenini oluşturur.

Nasıl gelişir?

Bacakların damar hastalığının sonucunda ayaklara ve bacaklara giden kan akımı tıkanıklıklar ve darlıklar nedeni ile azalır. En yaygın neden ateroskleroz olup, en sık uyluktaki femoral atar damar etkilenir. Olay ateron plağı nedeni ile damar içinde daralma ve bir süre sonrada tıkanma şeklinde seyreder. Çoğu kez tıkanıklık bir yada birkaç damarda olmakla beraber, hastalık vücudun bütün damarlarını değişik oranlarda tutmuştur. Giderek artan daralma günün birinde damarın tam tıkanması ile sonuçlanır. Tıkanıklığın daha aşağılarında kan akımı ve basıncı azalır ve bu durumda dokular beslenemediği için şikayetler oluşur. Bu süreç zarfında dar yada tıkalı olan damarın çevresindeki küçük damarların (kollateral) sayı ve çapı artar ve bu şekilde tıkanıklığa bir çeşit servis yolu hizmeti verirler. Oluşan yan yolların miktarı ile hastanın şikayetlerinin şiddeti orantılıdır. Öte yandan şikayetleri belirleyen diğer faktörler tıkanıklığın yeri, uzunluğu, ard arda darlık ve tıkanıklıklardır. Damar tıkanıklığı başlangıçta çoğu kez hiç bir belirti vermez. Genel olarak 50 yaş üzerindeki erkeklerin % 5-15 inde şikayete yol açmayan damar hastalığı bulunur. Bununla beraber bu sessiz damar hastalığı sıklıkla kalpte koroner damar hastalığı ve şah damar hastalıklarına bağlı ciddi sorunlar nedeni ile risk taşır.

Belirtileri:

Bacakların damar hastalığına bağlı en yaygın şikayet yol yürümekle, koşmakla, merdiven çıkmakla baldırlara, uyluk çevresindeki ve kalçadaki adalelere gelen ve genellikle kramp şeklinde olan ağrıdır (kladikasyo intermitant). Yürümekle gelen ağrının en önemli özelliği yürüyüş durdurulduğunda ağrının 3-5 dakika içinde kendiliğinden geçmesidir. Ağrı hemen her zaman her yürüyüşle aynı mesafede gelir. Ancak zamanla bu mesafe kısalabilir.

Zamanla kan akımının daha da azalması sonucunda ağrı artık istirahatta bile ortaya çıkmaya başlar. Çoğu kez geceleri ağrı oluşur. Kişi gece uyurken bacağına ağrı gelmesi sonucunda uyanır, kalkıp dolaşınca ağrısı biraz geçer ve tekrar uyur. Bir süre sonra ağrı kalıcı hale gelip, artık gündüzleri de devam etmeye başlar. Hastalar çoğu kez bacaklarını yatak kenarından aşağıya sarkıttıklarında daha rahat ederler. Bu durumda yürüme ağrısı da çok daha kısa mesafelerde gelmeye başlar.

Daha ileri aşamalarda ise ayaklarda ve özellikle ayak parmaklarında ağrılı yaralar ve gangren gelişebilir.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"



Kalbinizin Bu Yağlara İhtiyacı Var
Yağ vücudumuzda bulunması ve günlük beslenme örüntüsünde yer alması gereken ama içeriğine ve etkisine göre ayırt edilmesi gereken elzem besin öğesidir.
Kalp sağlığını korur, kemikleri güçlendirir, osteoporozu önler, depresyondan korur, hormoların çalışmasını sağlar. Organ çevresinde, sinirlerde ve beynimizde eksikliğinde ise ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.
Kalp sağlığı için hangi yağlar faydalı?
*Kalbi koruyan, kolesterol seviyesini dengeleyen yağlar olduğu gibi damar tıkanıklığına ve kötü kolesterolün yükselmesine de neden olan yağlar var. Ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkında olmak önemlidir.
*Kalp sağlığı için doymuş yağlardan uzak durup, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden yeteri kadar beslenmelisiniz.
*Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, Tere yağı ve avokadoda, çoklu doymamış yağ asitleri ise balık, balık yağı, keten tohumu, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeğinde bulunmaktadır.
Haftada en az 2 kez balık tüketin
Yağlı balıklar omega-3’den zengin kalp sağlığı için en faydalı besinlerdendir. Birçok çalışma kalp hastalıkları riskini azalttığı ve kötü kolesterol, LDL seviyesini düşürüp iyi kolesterol, HDL seviyesini artırdığını belirtmektedir. Bu nedenle haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen göstermek kalp sağlığını korumak için önemlidir.
Yemeklerinize zeytinyağı ilave edin
Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağı hem kalp sağlığını korumak hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için tüketilmesi gereken bir besin. Omega-9’dan zengin olan zeytinyağı aterosklerozu önleyici ve HDL’yi yükseltici etkisi var.
Ara öğün olarak kuruyemiş tercih edin
Lezzetli olmalarının yanı sıra en başta kalp dostu olan kuruyemişler düzenli tüketildiklerinde kolesterol seviyesini dengelemektedir. Tek çeşitte kalmamak veya her gün farklı bir kuruyemiş tüketmek diyetisyenlerin önerisidir. Yağlı ve kalori miktarı yüksek olan bu besinleri uygun miktarda tüketmekte de fayda var.
Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu
Kuruyemişlerin yanı sıra keten tohumu da kalp sağlığını koruyan besinler arasındadır. Omega-3 ‘den zengin olan keten tohumunu salata, çorba, ekmek veya yoğurt içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çok çabuk okside olması nedeniyle az alıp kısa sürede tüketmek gerekebilir.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"

Kalp Sağlığı Yaşam Tarzına Bağlı

Dünya çapında yapılan araştırmalar, kalp hastalıklarının halen daha ölüm nedeni sıralamasında birinci sırada yer aldığını gösteriyor.
03 Nisan 2013 Çarşamba 09:51

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; her yıl dünyada 17.5 milyon insan, kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmekte.

“Sağlık bedenen ve ruhen iyilik halidir. “ diyen Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, kişilerin ellerinden gelen gayreti göstererek sağlıklı mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebileceğini belirtti.

İşte “Unutmayın; yaşam umulmadık anda başınıza gelen olaylarla mücadele etme sanatıdır.” şeklinde ifade kullanan Prof. Dr. Azmi Özler’in sağlığı korumak için neler yapılmalı konusundaki önerileri:

Düşük gelirli ailelerde sık görülüyor

Kalp damar hastalıklarının modern yaşamın getirdiği sorunlar ve ekonomik durumun iyi olması ile arttığı düşünülebilir. Aslında mantıksal bir yaklaşım olmasına karşın yapılan istatistikler bunu doğrulamamaktadır. Kalp damar hastalıklarının 2/3’si düşük ve orta gelirli ailelerde görülmektedir. Sağlıksız beslenme, motorlu taşıtların yaygınlığı, hava kirliliği, stres, düzensiz şehirleşmenin getirdiği olumsuzluklar ve kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilmede güçlükler kalp damar hastalığına yakalanmada en önemli faktörler olarak ortaya çıkmaktadır.

Şehir yaşamı kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor

Çarpık kentleşmenin getirdiği sıkıntılar, yeşil alanların azalması, parkların yerini plaza ve alışveriş merkezlerinin alması, trafik sorunu, fast food nedeniyle geleneksel mutfağımızdan ve Akdeniz diyetinden uzaklaşılması, iş stresi, sigara kullanım oranının çok yüksek olması ve çağın hastalığı obezite sonucunda ülkemizde kalp damar hastalıklarından ölüm oranının gittikçe artacağı öngörülmektedir. Tüm bu olumsuzlukların yanında bilgi kirliliği ve insanların “bana bir şey olmaz” düşüncesiyle hastalıklara yaklaşımı tabloyu oldukça karamsar hale getirmektedir.

Kalp çocukluktan itibaren korunmalı

Kalp damar hastalıklarında, doğumsal kalp damar hastalıkları bir tarafa bırakılırsa, korunmanın çocukluk yaşlarından itibaren başlaması gerekmektedir. Kalp damar hastalıklarında değiştirilemeyen faktörler; yaş, cinsiyet ve genetik geçiş olmasına karşın alınabilecek önlemler sayesinde bu faktörlerin etkisi oldukça azaltılabilir.

Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmek istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz:
* Eğer sigara içiyorsanız en kısa zamanda bunu terk etmeli hatta sigara içilen ortamlardan kaçınmalısınız. Bugün kalp merkezlerinin koroner yoğun bakım servislerinde yatan hastaların %90’ından fazlası sigara içen kişilerdir.

* Bulunduğunuz şartlar ne olursa olsun iyimser olmaya çalışın. Karamsarlık, kin ve nefret duygularının yaşamı kısalttığı çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bütün bu duygu değişimlerinin kalbinizi yoracağını damarlarınızı bozacağını unutmayın.

* Beslenmenize dikkat edin. Akdeniz tipi diyetin kalbinizin dostudur. Özellikle fast food gıdalardan uzak durun. Kendinize katı kurallar koymayın. Tabii ki zaman zaman kebap ya da şarküteri ürünlerinden yiyeceksiniz; ama önemli olan bunların sıklığı, miktarı ve daha sonra uygulayacağınız detoks programı olmalıdır.

* Hareketsiz yaşamdan uzak durun. Kendiniz ve kalp damar sağlığınız için her gün yarım saat yürüyüşe vakit ayırın. Yakın mesafeleri araç yerine yürüyerek gidin, asansör yerine merdivenleri kullanın. Yürüyüşlerinizi sahilde ya da ormanlık arazilerde yapın. Yoğun trafiğin olduğu yollar yürüyüş için uygun yerler değildir.

* Tansiyon sorununuz varsa mutlaka bunu çözümleyin. Tuzdan ve tuzlu mamullerden uzak durun. İlaç kullanıyorsanız ilaçlarınızı ve kontrollerinizi ihmal etmeyin. Tansiyon sinsi bir hastalıktır ve çoğu zaman hiçbir yakınmanız olmadan da kalp damar ve beyin damarlarınızda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.

* İdeal kilonuzda olmaya çalışın. En basit önlem, yiyeceklerinizi yarıya indirmek hareketinizi ikiye çıkartmak olabilir. Dengeli beslenme ve egzersizle sorunu çözemiyorsanız, diğer nedenleri araştırmak amacıyla doktorunuza başvurun.

* Eğer şeker hastalığınız varsa, mutlaka doktor kontrolünde dengede tutmalısınız. Şekerin damarlarınızı bozmasına izin vermeyin.

* Düzenli yaşam, uyku düzeninizin iyi olması kalp sağlığınızı önemli olarak etkilemektedir, Eğer uykuda solunum durması sorununuz varsa mutlaka çözümlenmesi gerekir.

* Grip gibi hastalıklardan korunmak için aşılanabilirsiniz. Daha önceden kalp hastalığınız varsa uygun aşılanma takviminizi doktorunuza danışın. Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça eforlu işlerden kaçının, Soğuk havaların kalp krizini tetiklediğini unutmayın.

* Arkadaş çevrenizi tekrar düzenleyin, Size, stres ve negatif enerji veren kişilerin yerine pozitif katkısı olan, neşeli bol sohbetli kişiler ile görüşün. Unutmayın iyi dostlukların ömrü uzatıcı etkisi vardır.

"ARI ÜRÜNLERİ KULLANMAK DOĞAL ve İLAHİ BİR SAĞLIK KORUMA YÖNTEMİDİR"




Yorumlar - Yorum Yaz
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406